ProduseAlbastru Vienez

Albastru Vienez

Este o rasa rara,creata in Austria prin incrucisarea unor reproducatori masculi de culoare neagra din rasa Urias Belgian cu femelele locale de culoare albastra.In urma incrucisarilo efectuate si a unei rigiroase selectii efectuate in 4 ani,s-a reusit sa se creeze o rasa valoroasa.
     Astfel ca in 1989 rasa a fost recunoscuta oficial sub denumirea de Uriasul Vienez.In acelasi an s-au prezentat 14 exemplare din rasa nou creata la expozitia de la Viena.
     Exemplarele prezentate s-au bucurat de o unanima apreciere si au obtinut cea mai mare distinctie a expozitiei,medalia de aur.
     Greutatea primelor exemplare era de 6-7kg.Cu timpul crescatorii austrieci si-au concentrat atentia in directia imbunatatirii blanitei si a culorii albastre,neglijand problema greutatii corporale.In felul acesta rasa si-a pierdut tot mai mult din caracterul ei de urias,fapt care a contribuit la schimbarea denumirii in Albastrul Vienez,denumire sub care este cunoscuta si astazi.Marimea ei corespunde unei greutati de 3,5-4,5kg.Profilicitatea meide este de 7-8 pui la o fatare.Ajunge la maturitate sexuala la 7-9 luni.
     Greutatea normala se considera a fi 4,2kg,minima de 3,5kg,iar cea maxima de 5,2kg.Prezinta un cap de marime potrivita,usor alungit,prevazut cu urechi ce masoara 11,5-12,5cm,urechi pe care le poarta in sus si in forma de V.Gatul este scurt ,bine imbracat in muschi.Corpul are aspect cilindric,bine proportionat.
     Corpul este bine acoperit,cu par des,uniform,a carui lungime medie este de 3cm.Culoarea de acoperire este de un
albastru-inchis,uniforma,cu luciu pronuntat metalic.Pe abdomen culoarea este mai mata.Culoarea de baza este mai deschisa decat cea de acoperire.Ochii au culoarea albastra-cenusie,iar unghiile au culoarea cornului inchis,aproape negru.